HISTÒRIA DE ROMA

LA CIUTAT ROMANA
Els primers pobles romans els hi faltaven planificació i el seu traçat responia a l'adaptació al mitjà físic, la qual cosa determinava una estructura caòtica.

La planificació, que s'observa en les diferents ampliacions de Roma i a les ciutats de nova creació, utilitzava un model que partia d'un traçat rectangular i geomètric amb carrers paral·lels i perpendiculars entre si. Cada quadrat formava una ínsula. Els carrers de les ciutats romanes estaven pavimentades. A més hi havia voreres per als vianants.

Entre tots els carrers destaquen dues grans avingudes que recorrien de nord a sud i d'est a oest de la ciutat. Aquests dos carrers es creuaven al centre del rectangle en el fòrum, el cor de la ciutat.

El fòrum romà és com l'àgora grega. Es va dissenyar com un espai rectangular porticat, que concentrava tota la vida pública. En ell s'aixecaven els principals edificis de govern (assemblees, senat), de culte (temples), econòmics o judicials (basíliques i mercats). A més, a l'aire lliure realitzaven els discursos els magistrats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME

EL MÉDICO