EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME


EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME

Els pactes de vassallatge als comtats catalansÉs la relació que existia entre un vassall, un noble i el seu senyor feudal. El vassall jurava fidelitat al seu senyor i es comprometia a complir determinades servituds, rebent com a contraprestació un benefici, habitualment el control sobre la terra i la població del seu feu o senyor. Un senyor feudal podia cedir una part del seu feu a altres nobles menys poderosos, els cavallers, perquè el governessin i hi mantinguessin un petit exèrcit. Era un contracte mutu, amb obligacions per a totes dues parts, que s'establia entre dos homes lliures. Totes dues parts es comprometien a guardar-se lleialtat i no trair el vincle que s'establia entre ells.

ARTESANS

Resultat d'imatges de artesanos edad media
Amb la caiguda de l'Imperi Romà, en mans dels pobles bàrbars, Europa es va fragmentar en molts feus. El feudalisme es va imposar com el nou sistema d'organització del treball, substituint a l'esclavisme de l'Edat Antiga. Els senyors feudals van passar a ser els nous amos de la terra, i els serfs eren els qui la treballaven. Aquest vincle social i laboral va dominar la major part de l'Edat mitjana.

En el període que es coneix com a Baixa Edat mitjana va cobrar força una nova classe de treballadors: els artesans. Aquests van començar a organitzar-se entorn del que es va conèixer com a taller .

Un dels més destacats de l'època va ser el taller dels orfebres. Fabricaven llums, creus, calzes i empunyadures de ganivets. Durant aquest període van desfilar els tallers dels teixidors, sabaters o fusters, oficis que sobreviuen en els nostres dies, i uns altres ja desapareguts, com el dels paranyers (dedicats a elaborar paranys per a caçar animal) o els carreters (fabricadors de carros i carretes).

REGNES A L'ANY 1000

Resultat d'imatges de mapa de europa año 1000

Regne d'Irlanda
Regne d'Escocia
Regne de Dinamarca
Principat de Kiev
Regne d'Anglaterra
Regne de Polònia
Sacre Imperi Romanogermànic
Regne de França
Regne d'Hongria
Imperi bizantí
Regne de Croacia
Regne d'Itàlia
Estats papals
Petits Estats italians
Regne de Borgonya
Regnes i comtats hispànics
Califat de Còrdova

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL MÉDICO

HISTÒRIA DE ROMA